Muhteşem Gatsby:Edebiyat ve Moda Beyazperdede Buluştu


Aslında bu başlık birçoğunuza garip gelmiş olabilir. Konuya aşina olanlar ise moda ve sinemanın ayrılmaz bir bütün olduğunun bilicinde olacaklardır.Kostümlerin, sinema için büyük önem taşıdığını, geçmişten bugüne çekilen filmlerden ve yapılan tez çalışmalarından da görmek mümkün. Hal böyle olunca, moda ve sinema dünyasını biraraya getiren yepyeni bir filmden bahsetmemek de pek doğru olmayacaktır.



F.Scott Fitzgerald tarafından kaleme alınan ve 1925 yılında ilk baskısı yapılan Muhteşem Gatsby, Amerikan rüyasına eleştirel bakan bir roman. Jazz kuşağını merkez alarak dönemin net tasvirlerinin yapıldığı bu eser, ilk olarak 1974 yılında beyazperdeye taşındı. 2013 yılında ise; bu eleştirel fakat bir okadar renkli filmi, Australia ve Moulin Rouge! gibi filmlerin de  yönetmeni olan Baz Luhrmann imzasıyla izleme fırsatına erişeceğiz. Başrollerinde Leonardo Di Caprio, Tobey Maguire ve Carey Mulligan gibi yıldız isimlerin bulunduğu filmin dünya prömiyeri 2 Mayıs'ta New York'da yapıldı.66. Uluslararası Cannes Film Festivalinin de resmi açılışında gösterilecek bu film, ülkemizde 13 Mayıs tarihinde gösterime girecek.



Bu bilgileri özet geçtikten sonra gelelim asıl konumuz olan filmin moda ayağına. 1920'li yılların zengin,lüks ve görkemli hayatlarının anlatıldığı bu filmin kostümlerini "Prada" tasarladı.Fragmanlardan gözümüze çarpan ilk  ayrıntı ise; moda devinin, dönemin şaşalı yapısına uygun kostümleri oldukça iyi yansıttığı. Swing ve Jazz tarzının ışıltılı elbiseleri, Prada'nın geçmişten bugüne gelen tecrübesi ile birleşince filmin atmosferi, dönemi oldukça gerçekçi kılmış. Konuyla ilgili hazırlıkların derinine indiğimizde ise Prada'nın oldukça hummalı bir çalışma ile bu tasarımları yaptığını öğreniyoruz. Projenin başında yer alan Catherine Martin ve Miuccia Prada 20'li yılların detaylı bir araştırmasını yaparak o dönemin en elegan tarzına ulaşmayı başarmışlar.Projenin içeriğinde ise abiyeler,şapkalar,ayakkabılar,takılar,prodüksiyon stilleri ve dahası şaşalı partilerin yapılacağı oldukça büyük John Gatsby Malikanesinin tasarlanması var. Böylesine büyük bir projenin altından kalkabilecek sayılı isimlerden biri de Prada olduğu için prodüksiyon şirketi ile el sıkışmaları fazla zaman almamış.Kağıt üzerinde her detayı çizilen tasarımlar, hem dönemi yansıtması hemde çekim sahnelerinin görkemli bir atmosfer yaratması için büyük bir ekip ile tasarlanmış.


Peki 20'li yılların elbiseleri ne tür detaylardan oluşuyor?Bu sorunun cevabını araştıran Prada, kendi arşivlerinden örneklere bakarak, dönem modası ile günümüz ışıltısını göze çarpmadan harmanlıyor. Abartılı detayların kullanıldığı elbiseler, swing dansçılarının erotik ve feminen kostümleri, metalik renkli kumaşlar,ipek ve son olarak kürkün kullanıldığı geniş bir koleksiyon. Yani uzun,kısa, gösterişli,feminen,erotik ve daha ne ararsanız Muhteşem Gatsby'nin kostümlerine yansıtılmış durumda.

Konuyu özetlememiz gerekirse Prada, Muhteşem Gatsby filmi için adı gibi muhteşem tasarımlara imza atmış. Moda tutkunlarının kaçırmaması gereken bu dönem filmini, bir de 3 boyutlu izleyecek olmamız gerçekten heyecan verici. Filmin teaser fragmanını ve Prada'nın tasarımla ilgili videolarını da aşağıdan takip edebilirsiniz.













 

0 yorum:

Yorum Gönder

Modelleri Beğendiniz mi?